Само 36% от възрастните ще получат увеличение на пенсиите с преизчислението

...
Само 36% от възрастните ще получат увеличение на пенсиите с преизчислението
Коментари Харесай

36% от възрастните ще получат по-високи пенсии с преизчислението от 1 октомври - Общество

" Само 36% от възрастните ще получат нарастване на пенсиите с преизчислението на 1 октомври - това са към 717 000 души ", съобщи някогашният обществен министър Христина Христова пред Българска национална телевизия.

От 1 октомври пенсиите, свързани с трудова активност и отпуснати преди 31 декември 2021 година, ще бъдат преизчислени. Преизчисляването се прави служебно от Националния застрахователен институт и не е належащо пенсионерите да подават заявки. От механизма за преизчисление. 

" След преизчислението на пенсиите ще бъдат нараснали единствено старите. Ощетени пенсионери няма да има, само че може би ще има разочаровани ", съобщи Христова. По думите ѝ ще се преизчислят всички пенсии, само че по-новите, сметнатите в началото на по-високи междинни осигурителни приходи, няма да имат нарастване, или ще е алегорично. 

По думите ѝ задачата е да се понижи разликата сред пенсии, получени по-отдавна и по-нови пенсии, с цел да бъдат при идентични осигурителни условия, тъй като разликата все още в пенсиите може да стига и до 50% за една и съща активност. 

Христова уточни, че концепцията е позитивна, само че методиката се отличава от главния застрахователен принцип - пенсията да е в съответствие с осигурителния принос. 

Бившият министър на труда и обществената политика Иван Нейков, също уточни, че ще бъдат преизчислени единствено пенсиите, свързани с трудова активност.

" Идеята в началото е добра, т.е. да преодолеем това, което стана през годините. Поради бързото повишаване на заплатите на хората се стигна до обстановка, в която разликата сред остарели и нови пенсии е стотици левове за една и съща работа ", добави Нейков.

Според него от позиция на справедливостта, това решение внася повече правдивост, само че дружно с това ще има и отчаяние заради непрофесионалната връзка. Тъй като хората са останали с усещане, че всички пенсии ще бъдат увеличени. Нейков разяснява, че по-добре такова нарастване, в сравнение с никакво. 

Нейков разяснява, че казусът още веднъж е в връзката. 

Христова разяснява, че остаряла болежка на пенсионното обезпечаване е бъркането със обществено подкрепяне. " Двете системи би трябвало да си взаимодействат и да си оказват помощ ", сподели тя и добави, че е значима връзката с хората в третата възраст, само че тя би трябвало да е позитивна, почтителна и уважителна. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР